Friday, 19 August 2011

10 Sebab Kenapa Bulan Puasa Anda Semakin Gemok??



Salam Ramadhan...
Haaa ni pakcik nak citer kenapa bulan puasa anda makin gemuk?
ini antara 10 sebab2 dia!







1) Makan Berlebihan
Dengar Azan berbuka, terus pelahap macam esok nak mati.. Makan sambil minum, minum sambil makan. Bagus...Makan tanpa kawalan sebanyak2nya.. Amalkan 30hari macamni selalu, boleh meningkat kadar pertumbuhan babat di perut kui3~

2) Baring Berlebihan
Lepas berbuka dan melantak habis2an terus baring. Ni memang orang cakap ular sawa punya perangai la. Memang la senonoh lepas makan terus baring, biar perut reda dan lega. Tapi senonoh ke baring sampai  lupa nak solat maghrib apetah lagi isyak dan teraweh?

3) Online dan Game Berlebihan
Online berlebihan selepas buka dan sahur juga menyebabkan faktor gemuk. Lebih2 lagi kepada mereka yang kaki blog dan facebook. Mereka lupakan tggjwb utk bergerak badan, masing2 bersukan cuma melalui mata otak dan jari jer. ( xtahula kalau anda online xbukak kipas atau aircond nak bagi badan berpeluh ) koi3~ :p

4) Tidur Sepanjang Siang Berlebihan
Ni pun salah satu faktor. Bayangkan lepas buka, anda makan banyak2,, lepastu moreh tambah lagi makanan yang xhabis dari buka tadi, lepak memalam ulang seperti perkara no 3 tadi, sambung balek sahur makan lagi.. Lepas subuh tidur, pukul 3,4 petang baru bangun... Memang comel~ kui3 :D

5) Menahan Berak Berlebihan
Ini perkara biasa masa ramadhan. Ada yang dapat berak 2hari sekali. Benda ni sume normal kepada sang pensembelit, lagi2 yang kurang minum air masak dan sayuran & buahan~ Menahan berak ni la faktor gemok, dah la pemalas nak berpeluh Duk lepak jer, taik kumpul. otak lembap. So, konklusi dia.kita tidor lg.... :p


6) Tension Berlebihan
Ya..Ramadhan adalah bulan mulia dimana umat Islam mengumpul amalan sebanyak yang mungkin. Kepada mereka yg xsempat beribadat.mungkin sibuk dengan hal masing2 sehingga tension. Maka, cara untuk hilangkan tensionye adalah memakan berlebihan sampai reda...huhuhu gemuk~ :p

7) Timbang Rosak

Alat penimbang pakai timbang daging atau guna dacing memang la xpatut pakai. Ini guna alat penimbang yang betul tapi terdapat measurement error, memang la masalah brader oi... Dah 10tahun hidup, balek2 timbang berat asik2 50kg jer..hakikatnya dah 65kg~ pfffft.

8) Cermin Kecik
Spend la sikit duit tu pakai cermin besar2 sikit. Setakat pakai cermin sebesar pengorek bulat tu memang r susah dok nak nilai diri sendiri. Nanti bila nampak badan sendiri, orang cakap senang la nak nampak shape body tu wakaka. Raya nanti xdela rasa rendah diri yg amat sangat bila baju2 raya yg nak dipakai tu haha~

9) Perasan Berlebihan
Ramai orang yg perasan hensem mahupun cantik.. Tapi yang ni jenis masalah perasan kurus!! ni adalah sifat paling bahaya. Mereka merasakan diri mereka metabolism tinggi apetah lagi perut yang xde cacing memang susah nak dibendung~ huh koya toi la..

10) Kena Sumpah
Golongan ini biasanya yang mendapat habuan berat badan naik akibat malas dengar cakap orang tua. Mak suro sidai baju, malas.. Mak suro tolong masak malas. Bapak suro basuh kereta malas. Bapak suro pergi tolong sama2 pergi pasar pun malas. Last2 kena sumpahan: Ko ni dah LEMAK eh!!! lama2...naik lah berat tu dengan sendiri...

Kesimpulan: Gemuk itu comel~ :D

8 comments:

Hans said...

aku sangat setuju yang no 7 tu
:-)

fairuz said...

aku makin kurus. kbai haha

fiq. said...

setuju ngat ngan entry ni,,tidak hairan lagi,hahaha

DidieyNormat said...

adoi,, tragis je baca,, baju dh sempit ni,, hehehehehe,,:P

meaw said...

mesti pak cik temokkkkk kan,gagagagaga...memang ponnn,gemuk itu comel, boleh buat bantal peluk g,opssss :P

Cahaya Fajar said...

setuju yg part gemuk itu comel..^__^

Tak Yah Uji Akal said...

alamak..kebanyakkan yg komen ni ada terasa gemok ke? hahaha~ sorry :P

miss nur mohamad said...

mmg betol ye tuan2 dan puan2