Tuesday, 23 August 2011

Kisah2 Suka Duka SONGKOK menjelang raya~


Harini pakcik akan menerumah sebeberapa jenis songkok yang berada di tanah air ni. Songkok macam biasalah, semua orang tahu pakaian letak kat mana~ Pakaian songkok ni bukan sahaja dipakai time hari raya dan solat jer, ada jugak yang pakai di sekolah, tempat kerja, majlis2 perkahwinan, kematian dan lain2. Mari kita ikut perbualan songkok ni:



SONGKOK BESAIZ KECIL:

" Heeeee saya songkok yang kecik. Saya memang antara yang bertuah tau. Bayangkanlah umur kecik2 macam saya, dah ada orang beli. Biasa saya dipakai dikepala budak2 kecik. Saya bangga saya dijual dengan kecik tau! tapi sayang, jangka hayat saya xpanjang. Bayangkan bila budak tu semakin membesar, kepala dia pun ikut sekali. memang sedih r. Saya xmuat untuk dipakai. Selepas itu saya disimpan di tempat berhabuk sehinggalah saya dibuang selepas dah ada songkok yang baru muncul. Kadang2 yg xboleh tahan. budak2 sekolah kecik yg xmatang buat saya macam ragbi. diorang baling2 saya wahhh nak nangis :( "

SONGKOK DEWASA:

" Hmmm mana2 pergi, lelaki akan mencari aku beb. lagi2 dah nak raya. Aku sangat bangga wooo. Bukan nak berlagak tapi ini hakikat beb. Aku memang menjadi perhatian ar bagi yang kepala size 21 ke atas kan kan. Sebab ramai lelaki dewasa pon byk kepala size mcm aku. Time raya jek best beb aku dibawak kemana2, diambil gambar, masuk facebook lagi beb hahaha satu dunia tgk aku! bangga x? tanpa mengira umur dan pangkat aku dipakai dimana2 kalau ada majlis ke ape ke. Tapi syg, kadang2 orang cm aku ni, biasalah. ada jangka hayat dia. setiap tahun jek nak tukar, atau setiap 2tahun nak tukar atau sebaliknya. Mana x, kepala basah2, pakai aku. pastu kain aku lembik. nilah akibat berpeluh selalu. yg xley blah, ada yg pakai aku ni cuma hari raya je. pastu simpan sampai bersawang. Dah berhabuk,,,, macam biasalah....... :(  { malas nak nangis nanti ego aku sbgai songkok dewasa jatuh }" - tambah beliau golongan budak2 skrg ni lebih suka pakai topi kalau berjalan2.

SONGKOK BALDU:

" Wahhhh hidup aku ni penuh dengan kelembutan. Setiap manusia yang beli aku mesti puasa hati beb! mana xnye, dah la lembut bukan saja diluaran malah didalaman! haha..besst woo pakai aku. Aku ni memang dilahirkan bulu yang lembut ( bukan mat lembut ) sebabtu harga aku mahal beb! tapi sayang, xsemua nak beli aku sebab aku mahal, lagipun xsemua ada jual harga aku dengan murah. aku sedar sape aku. yelah org mahal kan sobsob :( tapi kalau nak terbaek cari lah aku haha aku tau korang sume sayang aku kan even mahal camane heheehe "

SONGKOK TINGGI:

" Emm aku ni mmg style org lame2 kan?? haha nak kata aku ni byk protein masa awal baligh dulu, xdak la jugak. aku lambat gak pramatang tapi boleh dikira legend r. Tapi cukuplah membuktikan aku paling tinggi dalam kesemua songkok bahaha! Dah la tinggi, pastu mencapap, pegi mana2, orang pasti akan jeling tgk aku. Yela,, unik kan haha,, tapi dalam kebanggaan pasti akan sedih gak.. kdg2 ada org gelak aku ni tinggi sgt. ( jeleslah tu ) dan ada mendakwa org cm aku ni cume layak maen zapin jer~ " pffft..

SONGKOK MALAYSIA:

Wahhh ini aku bangga sbb ada orang pakai songkok Malaysia. Tandanya ramai cintakan aku yang dililiti jalur gemilang. Mungkin bapak aku ni ada sejarah keturunan berpatriotik yang lahir sebelum  merdeka kot sebab semangat orang yang pakai ni lain macam sikit. Memang x diakui ramai kanak2 memakai ku, dewasa pon ada gak ( tapi xramai ) tapi yg aku banyak nampak sekarang, pekerja2 restoran mamak lak semakin ramai memakai aku. xpelah, papepun aku tetap aku dicipta di Tanah Tumpahnya Darah ku.. Dah gi cari songkok lain plak la nak interview. Banyak kerja Raya dan Merdeka aku nak wat tahun ni. kbai~

5 comments:

Nur Hamizzah said...

hhahaha. baru tahu jenis songkok

Fendy said...

songkok tinggi style org lama atau org johor...

cik sue ;) said...

yg aku tau songkok kaler itam. kopiah kaler putih. tu jer. hakhak

Queen F said...

hahaha kesian songkak kecil.. budak2 memang cenggitu.. adik aku je, setahun berapa kali tah tukar songkok.. songkok dia boleh kemek2 sampai lunyai kot, ta paham aku -.-'

Tak Yah Uji Akal said...

haha kisah songkok ni memang jadi tauladan mahupun sempadan kat semua~ sobsob..